Inainte de sarbatori, fie ca vin cele de Paste ori cele de iarna, fiecare isi ia sortul, spatula, mixerul si o bonetica, si ne dichisim in maestri bucatariei. Daca de Paste vopsim oua, coacem cozonaci si pregatim drobul de miel, in zilele de dinaintea Craciunului, ne pregatim cu delicii de iarna. Astfel, daca sunteti in pana de idei, ori daca vreti ca anul acesta0 sa iesiti din tipare cu o mancare buna de tot, va propunem urmatoarele:

In primul si-n primul rand, ne incepem ziua cu o bautura care ne trezeste… de data asta mai usor, caci, daca zilele trecute nu te puteai rupe de cafeaua cu aroma puternica, acum, inainte de a te aseza la bucatarie, e indicat sa pregatesti lucrurile cu rabdare. Asadar, azi vei alege in loc de cafea, o ciocolata calda sau un cappuccino, pentru ca tu sa fii mai relaxata si mai rabdatoare cu timpul.
Pentru inceput, avem felul intai, adica supa. In sezonul de iarna, supele care prind cel mai bine sunt ciobele acrisoare si supele facute pe burta de vaca. Ciorbele de legume sunt o sursa bogata de energie pentru organismul oropsit de frigul iernii, iar ciorba de burta e unul dintre deliciile pe care le poti savura mai cu pofta doar in sezonul rece. Alegerea iti apartine.

Felul doi n-are nevoie de prea multa introducere. E un fel pe care poporul nostru il are aproape in fiecare sfarsit de saptamana pe mesele din familie: sarmalele. Doar ca asta-data ne vom da toata silinta sa reusim o reteta de sarmale cu ciuperci si morcov (in cantitati mai mici). Insa nimic nu e batut in cuie. Ne putem orienta sa facem o lasagna bazata pe legume si sos bechamel, sau sa ne limitam la o salata de pui crocant la gratar, niste crutoane, iar langa, cartofi natur cu marar si ulei de masline.

Cel mai important e desertul, atat pentru cei mici din familie, cat si pentru musafiri sau colindatori. E indicat sa diversificam, sa ne jucam atat cu aromele, cat si cu aluaturile. O fi impresia mea sau ar merge de minune niste fursecuri cu scortisoara? Pe langa asta, poti pregati si atotcunoscutul salam de biscuiti sau biscuiti din diverse cereale. Conteaza sa fie dulce, delicios si pe placul celor mici. In ceea ce ne priveste pe noi, cei care am trecut de febra cadourilor mosului si a dulciurilor din bucatarie, am putea sa ne desfatam cu un vin fiert cu scortisoara si piper; si unde altundeva, daca nu la gura cuptorului incins?