Daca pana nu de mult, v-am povestit de Mos Nicolae si darurile sale, incepand de azi, ne-au mai ramas doar cateva zile pana la venirea lui Mos Craciun. Numaram zilele pe degete, ne agitam ochii dupa cadourile tipatoare de prin tarabe, dupa ursuletii pufosi de prin magazinele pentru copii, ori ajungem sa zabovim pana ne iau caldurile prin florarii in cautarea unui cadou-simbol. Si, parca nimic nu-ti trezeste mai bine amintirile din Craciunul copilariei, ca mirosul de cozonac cu nuca, proaspat copt si portocalele zemoase si dulci, pe care le primeam doar atunci, in prag de sarbatoare.
Vremurile s-au schimbat, si parca odata cu ele, si Mos Craciun a prins alta culoare, si-a schimbat costumul cu unul mai nou, isi poarta barba mai dalba, si parca pe an ce trece, mai alba.

Ca sa tinem pas cu mosul, sugeram urmatoarele:

1. Papucei cu motive nordice, adica niste botosei crosetati cu modele in culori de rosu, alb si negru, asa cum se poarta prin partile Bucovinei. Ce altceva ar tine mai bine de frig, decat niste opinci traditionali?

2. Felicitare traditionala, si anume cea colorata in cerneala, in culori pur romanesti, in combinatii de alb, verde, rosu si negru, pentru a pune in evidenta mai bine trasaturile autohtone. O alta caracteristica acestei felicitari e rabdarea cu care a fost faurita, caci, de multe ori, rabdarea bate pana si priceperea.

3. Nuieluse impletite in doua culori. Mai exact, in rosu si alb, si difera de nuielusele lui Mos Nicolae, prin simplu fapt ca sunt comestibile.

4. Ghirlanda din pene. Adica un nesfarsit sir de puf alb pe un fundal de verde, usor evidentiat de contrastul dintre cele doua. Penele sunt lipite, formand o pereche de aripi de inger, putand fi cu incredere atasate (separat) si pe alte obiecte decat pe cetina verde a bradului.

5. Clasicele sosete! Si atunci spunem: tipic Mosului! Dar trecem mai departe, iertandu-i Mosului micile greseli de Craciun.