Fie ca suntem in graba sau nu, ca dispunem doar de o ora dedicata pranzului zilei, e important sa alegem un meniu sanatos. Cred ca nici nu mai trebuie mentionat faptul ca tot ce incepe cu fast si se sfarseste cu food, inseamna mai mult nesanatos, decat delicios. Mancarea facuta-n graba a prins repede la public, mai ales la adolescentilor din zilele noastre, mereu grabiti prin viata si mereu preocupati cu diverse, le este mult mai la indemana sa hraneasca cu un kebab vandut la dugheana de pe colt, decat sa accepte un sendvis cald de acasa, facut de mama.

Totusi, ramane aceeasi intrebare! Mancam sanatos?

Daca stam bine sa analizam, chiar si produsele pe care le cumparam de prin magazinele obisnuite sunt incarcate cu prea multi aditivi alimentari, care de cele mai multe ori, sunt deloc necesari. Totusi, unde se mai produce acea mancare din ale carei esenta extragem doar sanatate? Exista un loc unde respiram aer curat, unde laptele de vaca nu se pasteurizat in repetate randuri, unde dulceata si gemul nu sunt doar niste bucati de gelatina cu indulcitor, unde rosiile nu sunt palide si au gust a sera, locul acela de unde vin bunicii, strabunicii si stramosii acestora. In inima satului, dar nu peste tot, satenii mai traiesc inca dupa regulile de demult, mai fac painea in cuptorul din lut, si cu siguranta mai mananca si pita cu branza si cu rosii vara. Noua, odata ajunsi la oras, ne vine greu sa lasam viata mondena doar pentru a manca si a trai sanatos, de aceea, mai multi tarani iscusiti au reusit sa aduca bunatatea din natura, de la tara, in magazinele orasenesti.

De la tara, la oras
Tot ce inseamna zacusca, dulceata, produse conservate, fructe uscate, miere de albine (si nu doar zahar cu gust), condimente si mirodenii uscate prin metoda naturala, parcurg un drum, din locul de bastina, pana in miezul orasului, pe rafturile magazinelor. Daca am lua toate aceste delicii intr-un cos, le-am duce cu noi acasa, cu siguranta am putea spune ca mancam la fel de sanatos precum se prezinta chiar dansele. Asadar, am reusit sa descoperim inca un loc de unde putem extrage putina energie si sanatate: magazinele cu produse traditionale!