N-ai cum sa dai gres cu frazele intelepte ale vechilor japonezi, cu care inca si azi reusesc sa se faca cunoscuti prin intreaga lume indemnand la gustarea prajiturilor cu noroc! Gustul dulce de vanilie imbracat in faina coapta,  a carei crusta usor crocant iti invadeaza simturile, buna sa ti se topeasca in gura, te poate binecuvanta cu mult noroc, iar daca nu, atunci, cel putin te alegi cu un proverb chinezesc, bine de luat la cunostinta. Proverbul apare scris pe o bucatica de hartie, pe care maiestrii bucatari o introduc in mijlocul gol al prajiturii-biscuite.

Nu mica iti va fi mirarea cand vei rupe crocanta prajiturica in care vei gasi fie niste numere norocoase, de obicei un mesaj scris in limba chineza, si tradus mai apoi in arhicunoscuta limba engleza. Partea interesanta e ca, desi sunt consumate in masa in Statele Unite ale Americii, in China comunista, prajiturile norocoase raman doar un desert negustat. Chinezii nu obisnuiesc sa il aleaga ca si desert sau surpriza la masa, bucurandu-se de succesul pe care il are in alte tari mai “receptive”, insa fara drept de apartenenta asupra acestora. Pe mapamond: aparitia prajiturii pe taramul americanesc este si azi incerta, informatiile bazandu-se doar pe niste supozitii cum ca au fost aduse in California la inceput de secol XX, si care aveau la baza o reteta a biscuitelui japonez traditional.

Prin secolul XIX, o prajiturica foarte similara cu moderna prajitura norocoasa, s-a copt pentru prima oara intr-un cuptor, in Kyoto, Japonia, unde exista si un templu cu o traditie veche, bazata pe norocul intamplator, o traditie numita omikuji.  Varianta japoneza a biscuitelui difera prin multe aspecte: e mai mare si este facuta din faina neagra, iar continutul ei consta in seminte de susan si miso (ingredient japonez obtinut prin amestecarea orezului si a boabelor de soia), si nu in vanilie si unt. Partea originala vine odata cu “vorba pe hartie”, furisata inauntru, si nu perfect asezata in locul ramas gol din prajitura. Tsujura Senbei inca ramane pe piata japonezilor, chiar daca azi a devenit o raritate, putand-o gasi doar in cateva regiuni din Japonia.

In Romania nici ca exista pe piata prajiturica cu noroc, insa poate multi dintre noi am fost curiosi sa ne convingem daca norocul e intamplator sau poate fi degustat odata cu prajiturica. Reteta coacerii biscuitelui minune e simpla, iar norocul ni-l facem fiecare dintre noi, deci si rezultatul va fi unul pe deplin multumitor.