moviePornim astfel in lumea cinematecii, a filmelor de bun-gust, dintre acelea urmarite cu sufletul la gura de cele mai multe ori, premiate pentru rolurile actorilor, pentru firul narativ atat de interesant si palpitant totodata. Asadar, sa incepem intr-o ordine descrescatoare cu cele doua pelicule, care au lasat o amprenta mai mult sau mai putin vizibila in vietile noastre.

Strania poveste a lui Benjamin Button [2008] deschide un univers al carui timp va decurge invers celui normal; cel putin in cazul lui Benjamin, care se naste cu o maladie, si anume: se naste batran. Povestea lui Benjamin este reconstituita pe baza unor intamplari din viata sa, intamplari pe care le va scrie intr-un jurnal personal, si pe care il va pastra Daisy [femeia iubita] pana la moarte. Pe tot parcursul filmului, intamplarile sunt reconstituite conform ideilor din jurnal, iar cea care le va pune cap la cap va fi insasi fiica lui Benjamin, care pana in momentul respectiv nu stia ca necunoscutul autor al jurnalului ii era tatal biologic. Desi stranie, povestea lui Benjamin, in principal, dar si a lui Daisy, este o poveste de dragoste, o poveste a doua personaje diferite care s-au intalnit intr-un anumit punct al vietii lor, traind acel miracol al destinului, insa care s-au separat in cele din urma, unul imbatranind, iar celalalt intinerind.

Fantana [2006] sau trei povesti diferite: povestea unui om de stiinta, a unui cuceritor spaniol si a unui astronaut, toate aceste personaje traind in perioade diferite. Perioada cercetatorului stiintific fiind marcata de timpul modern, cea a cuceritorului de sec. XVI, iar calatoria astronautului in ecosfera, de un viitor incert. Filmul propune cele doua teme principale ale existentei umane: dragostea si cinste. De altfel, toate aceste perioade se deruleaza in jurul cuplului Tom – Izzi, a caror destin pare sa se identifice in celalalte doua povestiri. Oricum, pentru o buna intelegere a firului narativ, a filmului in sine, este necesara o vizionare cat mai atenta a acestuia.

Fiindca nu am facut decat sa va punem la dispozitie mici idei despre cum arata un film mai bizar, mai necomercial, un film care sa atraga spectatorul prin insasi ideea de bizar sau straniu, un film care merita a fi deslusit pana la capat.