Clipboard01Daca inainte citeam pe ascuns lecturile lui Sadoveanu, Rebreanu sau Slavici, la lumina lumanarii, sub asternuturi, feriti de ochii parintilor ingrijorati din pricina faptului ca ne intindem cu lectura pana la cele mai tarzii ore ale serii, azi cartea este doar o colectie de foi cuprinse intr-o corpeta cartonata, prafuita de timp. Iar tragedia continua sa se intample si in zilele noastre, unde tanara generatie ajunge sa se bucure mult mai mult atunci cand urmaresc o emisiune sau un film la televizor, sau cand citesc sute de pagini din revistele de moda, fara a mai fi atrasa catusi de putin de basmele, povestirile istorice sau de romanele moderne ale marilor scriitori.

Insa in timp ce cel putin 3 din 5 copii prefera sa se uite la filmele ecranizate dupa carti sau la filme in general, exista totusi si o cifra de 2%, care cuprinde acele fragede chipuri de copii ce prefera sa se ascunda in spatele cartii, sa isi “inclesteze” ochii pe randurile palpitante ale cartilor copilariei, sa traiasca in lumea ludica creata de propia-i imaginatie. Aceste fiinte inocente se vor bucura mereu sa primeasca in dar o carte care sa le starneasca curiozitatea si care sa le dezvolte spiritul de aventura. Astfel, propunem pentru fetite povestea lui “Alice in Tara Minunilor”, iar pentru micii exploratori, un volum din binecunoscutul Jules Verne sau de ce nu, chiar “Calatoriile lui Gulliver” de Jonathan Swift ori curioasele peripetii ale lui “Robinson Crusoe” – naufragiatul descurcaret in orice situatie.

In mod cert, nu putem sa ii neglijam nici pe acei copii care au descoperit televizorul, calculatorul sau alte “tehnologii” inainte de a descoperi frumusetile copilariei dintr-o simpla pagina de carte, si astfel incercam sa-i apropiem cat de cat de lumea feerica a copilului, propunandu-le filmele ecranizate dupa cartile fascinante ale copilariei. Lista cu filme este lunga si optiunile destul de numeroase, insa dintre cele mai reusite amintim: “Vrajitorul din Oz”, “Oliver Twist”, “Huckleberry Finn” si “Calatorie spre centrul Pamantului”.