clipboard022An de an, pe 1 martie obisnuim sa ne descotorosim de obiceiurile iernii, de paltoanele care ni se par pe zi ce trece mai grele, de palariile groase sau de jerseurile in plus. Ori, ca sa fim mai clari, pe 1 martie sarbatorim prima inmirasmare a primaverii, a dulcelui miros de copaci inmuguriti, sau ii celebram pe mesagerii acesteia, ghioceii timpurii ce se inghesuie sa iasa la soare de sub stratul fin de zapada.

In popor se zice ca martie e luna martisoarelor, e luna in care in sfarsit scapam de cojoacele Babei Dochia, de “cojoacele iernii”, e luna in care primim cu bucurie daruri de primavara, zambete dezghetate de razele soarele caldut si martisoare din fire albe si rosii, impletite si impodobite cu un talisman sau cu un “trifoi cu patru foi “– simbol al primaverii.

clipboard012De azi inainte, la tarabele de pe colt nu vom mai gasi portocale sau banane, ori alte fructe, acestea vor fi aglomerate cu traditionalele martisoare, desavarsite manual printr-o tehnica de-a dreptul fascinanta. In ciuda faptului ca sunt desavarsite printr-o tehnica manuala, preturile acestora par sa se fie pe placul buzunarelor noastre, fara a depasi cei 5 ron pe un martisor lucrat cu finete. Iar daca ideea de a cumpara de la tarabe nu ne incanta, gift-shop-urile si-au deschis stocul inca de prin jumatatea lui februarie, cu un numar mare de articole pentru fiecare zi a lunii martie. Astfel, in gift-shop-uri vom putea gasi obiecte decorative din aceeasi gama de primavara (buburuze, ghiocei, lalele sau gandacei).

Pe de alta parte, cum am putea spune ca e primavara fara o floare? Asadar, sa nu uitam de martisoare, “trifoii cu patru foi” si o floare, care sa ne aduca aminte ca incepe un nou anotimp, mai calduros si mai primitor: primavara.