Si iata ca a mai trecut un an de cand ne-a vizitat mosul Nicolae cu d-ale gurii bunatati si nuieluse impletite! Timpul parca a zburat, vara parca s-a risipit, iar toamna nici c-am simtit-o. Dar azi, parca am inceput sa prindem dor de gustul fursecurilor usor rumenite la cuptor, a caror aroma de scortisoara ne aminteste de primele semne ale iernii. Si stim ca, odata ce mirosul ne trece pe sub nas, inseamna ca nu mai e mult pana la prima sarbatoare de iarna, din an.  

Cu mic, cu mare, cu totii asteptam cu sufletul la gura sosirea mosului, caci in fiecare dintre noi, mai exista un copil cumintel sau unul neastamparat, care asteapta cu nerabdare seara lui decembrie, seara in care se spune ca Mos Nicolae se strecoara prin hornurile caselor, cu desaga indesata cu bomboane-bastonase pentru cei cuminti si aprigi la minte, iar pentru aceia care au fost mai lenesi si mai obraznici, lasa cate o nuielusa din alun.

Vestea ca Mos Nicolae se apropie se raspandeste repede. La scoala, printre colegii de clasa, la gradinite, unde fiecare copilas se mandreste cu dorinta pe care i-a lasat-o in scris mosului, asa ca, nu e de mirare cat de solicitat e Mos Nicolae inca din primele zile ale lunii decembrie. Si pentru ca sunt doua sarbatori in aceeasi zi, cautam sa cumparam si cadouri pentru toti aceia care-i poarta mosului numele. Prea putini sunt aceia care nu s-au pricopsit cu cate o Nicoleta sau un Nicolae in familie. Astfel, pentru cei care isi serbeaza ziua de nume in seara sosirii mosului, surprizele trebuiesc sa fie de doua ori mai mari.

Cu ce-i surprindem pe Nicolaii din viatile noastre?
Chiar daca, mai mereu, am vrea sa ne rezumam la o felicitare, si-atat, niciodata nu ducem planul pana la capat. Exista o febra a cumparaturilor de dinainte de sarbatori, care nu te lasa sa cumperi doar felicitare. Si, astfel se face ca, pe langa felicitarea cu pricina, intotdeauna adaugam si un altceva, un cadou, un simbol, o sticla de bautura fina sau o cutie mare de ciocolata. Iar daca idei si locuri de unde sa cumparam ideile exista, atunci ce ne-ar impiedica sa ne facem nevazuti intr-o dimineata, si sa ne aducem ideile acasa?!