3149094533_f921c59811Febra cozonacului italian a facut ravagii peste tot in lume, ajungand sa se consume chiar si in America Latina, fiind considerat unul dintre cele importante si indispensabile bunatati de sarbatori. Cum si unde s-a nascut aceasta “briosa” mare vom afla in cele ce urmeaza:
Reteta isi are radacinile adanc infipte in traditiile italienesti, de unde a ajuns sa se raspandeasca prin toate colturile lumii. Denumita si “briosa aurie”, panettone este facut din aluat umplut cu fructe uscate si alune, dupa care este pus la copt invelit intr-o hartie decorativa. Aluatul special din care este facut se pune la copt de cateva ori, iar dupa ce va fi scos din cuptor acesta va capata un gust de paine proaspata, coapta pe vatra.  clipboard01

Atat in Italia, cat si America de Sud, Panettone se obisnuieste a se consuma impreuna cu ciocolata in Ajunul Craciunului, dar si in Ajunul Anului Nou, adesea inlocuind traditionala paine. Pufoasa “briosa aurie” este una dintre cele mai delicioase creatii italienesti. In popor se spune ca aceasta inventie s-a nascut dintr-o poveste de dragoste din secolul al V-lea, o poveste dintre fiica unui brutar, pe nume Toni, care l-a fascinat cu frumusetea ei pe un tanar aristrocat. In scurt timp, ca sa intre in gratiile batranului brutar Toni, a hotarat ca vrea sa devina ucenicul acestuia. Deoarece era obisnuit cu gusturi fine, tanarul ucenic si-a experimentat gusturile rafinate pe painea lui Toni (de aici si numele de Panettone), adaugand in aceasta fructe uscate de tot felul (stafide uscate, bucati de piersica, migdale, ananas, mure sau afine), aluatul fiind de obicei insiropat in esenta de citrice sau vanilie. De aici, reteta s-a transmit din generatie in generatie, astazi devenind o delicatesa indispensabila pentru intreaga populatie a peninsulei.

La noi in tara se obisnuieste sa se consume aceasta “briosa” delicioasa odata pe an, de Pasti, cand, impreuna cu pachetul in care este imbracata prezentabilul Panettone, se transforma intr-un cadou de-a dreptul delicios de rafinat.