Un amestec vechi de cand lumea, in ale carui taine niciodata nu vei reusi niciodata sa dai gres. E foarte usor si chiar nu exista reguli pe care sa le urmezi cu strictete, deci nimeni nu poate da eseua cand este ferm convins de propria-i dorinta de initiere in arta mucavalei. Se zice ca e mai usor sa te descurci sa muruiesti cateva chipuri, masti sau alte o mie de lucruri, decat sa scrii poeme sau romane. Iar daca tot o fi atat de usor, curiozitatea nu intotdeauna omoara pisica, asadar, sa ne croim drum printre meandrele artei…
Si nu trebuie sa fii neaparat avansat in stiinta si sa detii toate cunostintele despre cum inventezi un cadou din faina, apa si hartie (de preferabil un ziar), creativ si original, caci pregatindu-ti cateva idei despre prepararea amestecului si aplicarea acestuia, toate lucrurile vor decurge ca unse. Asa se face ca aceasta arta dainuie de cand lumea, din vremurile faraonilor, cand printre multe obiecte de uz casnic, si sicriele sau mastile celor trecuti in nefiinta erau maiestrite din acest amestec banal.

Pe parcus, pana si cea mai banala arta s-a dovedit a fi pretentioasa (de exemplu arta culinara), purtand o adevarata valoare atat pentru cei care o parcurg in fiecare zi, cat si pentru cei care se bucura de fructele acesteia. Ca sa ne facem cateva idei despre ceea ce este un hobby pentru unii, iar pentru altii o sursa de venit, si fara sa pornim neinstintati cu privire la unele lucruri pe care le propune papier mache, ne oprim putin cu privirea la ingredientele care sunt necesare zamislirii. Lista poate cuprinde de la cel mai mic obiect de care dispui prin casa, pana la alte mai pretentioase forme de carton de prin magazine, astfel poti sa faci in asa fel incat micul obicei tau ludic sa nu te coste mare lucru. In final, ceea ce iti este de-a dreptul necesar sunt cateva modele din carton, cateva file de ziar, apa, lipici, faina si multa imaginatie. De aici incolo pornesti intr-o adevarata aventura.